Tesztfejléc

2014. április 17.

[Íróknak] Cím

Akárkit vehetünk példának, hisz kivétel nélkül mindenki a történeted címét fogja először elolvasni - még te magad is, hiszen így fogod emlegetni a későbbiekben. Éppen ezért kell odafigyelni, és tudatosan megválasztani a címet. Persze van olyan, hogy először beugrik egy nagyon jól hangzó cím, és maga a történet ez alapján körvonalazódik, ilyenkor már nem is kell ezen elmélkedni.
Most pedig nézzük át, milyen szempontokat érdemes figyelembe venni történetünk elnevezésénél!
  • Tükrözze a témát és a tartalmat
Nem feltétlen muszáj, hogy a cselekmény konkrét eseményeit adja vissza a cím, de valamilyen formában reflektáljon a tartalomra, hisz másképp az újonc érdeklődő nem tudja, mivel áll szemben, ha pedig őt félrevezetjük azzal magunknak is ártunk.
Viszont azt is meg lehet csinálni, hogy a címben nem árulunk el mindent - ez egy hosszabb történet esetében amúgy is lehetetlen -, vagy félreérthető címet adunk, ezzel is meglepetésérzetet keltve az illetőnek olvasás közben. Vigyázzunk, ne félrevezető, hanem félreérthető legyen ez esetben.
  • Érdeklődés felkeltése
Ezt már az általános iskolai fogalmazásoknál is sokat ismételgették a tanárok - legalábbis nekünk -, nem is véletlen. 
Ha egy érdeklődő a könyvesbolt polcait fürkészi, rengeteg cím tárul elé. Még ha csak nézelődni is ment oda, biztosan lesz egy-két olyan, ami megtetszik neki, valamiért megragadja a fantáziáját, vagy csak szimplán jó a hangzása. A lényeg, hogy leemeli a könyvet a polcról, és elolvassa legalább a fülszöveget vagy az első pár sort. Ez gyakorlatilag már fél siker a számodra, ha a Te könyvedről van szó. De nem is kell könyvesboltba menni, elég ha itt a Miisz Art blogon szétnézünk az írások közt:
Az "Egy esti metrókocsi" című történetet például szívesebben elolvasnád, ha az lenne a címe, hogy "Egy síró lány"?  Pedig ez is megjelenik a történetben, mégis sokkal elvontabb és figyelemfelkeltőbb az Egy esti metrókocsi - legalábbis szerintem, de természetesen mint az irodalomban mindenhol, a címeknél is szerepet játszik a személyes ízlés. Mindenkinek sosem fogja felkelteni az érdeklődését egy cím.
Nézzünk egy ismertebb példát is: a Harry Pottert szívesebben elolvasnád mondjuk "Fiatal varázslók" címmel? Itt maga a szereplő neve ad rejtelmet, és kelti fel a figyelmet. Ki az a Harry Potter? Miért neveznek el róla egy szép hosszú könyvet?
  •  Legyen ikonikus, megjegyezhető
Ha azt mondom, hogy "vámpíros történet", mert a címében benne volt a vámpír szó, akkor gondban vagyunk, mert senki sem tudja, hogy a több szár vámpíros könyv közül melyikre gondolok, legfeljebb tippelni lehet. De ha azt mondom, hogy "Alkonyat", akkor egyből sokaknak beugrik, hogy "jaaa, AZ a vámpíros könyv!" (félreértés ne essék, ez csak egy példa, én személy szerint utálom az Alkonyatot).
Fontos tehát, hogy megjegyezhető, jól hangzó legyen a cím,  egyedi, karakteres - de ugyanakkor ne legyen nevetségesen epikus sem. Például egy "Leszbikus neonáci sátánok bosszúja" című könyvet lehet levennék a polcról, de nem nagyon tudnám komolyan venni ilyen névvel - holott maga a történet lehet, hogy jó, és ha más címe lenne, lehet nem is tűnne abszurdnak ahogyan a cselekmény felénél színre lépnek a leszbikus neonáci sátánok.

Összefoglalva: Milyen a jó cím?

  • Tartalmas, de lényegretörő
  • Elvont, de nem túl elvarázsolt
  • Egyedi, stílusos, karakteres
  • Ikonikus, de nem nevetséges
  • Könnyen megjegyezhető, de nem általában nem túl egyszerű és nem is túl hosszú




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés