Tesztfejléc

2014. szeptember 9.

Bren - Álombolt

A nehéz tölgyfaajtó durván csapódik neki a vendéget, úgymond bejelentő csengőnek. A kis poros üzletben az embernek pár pillanatra olyan érzése támad, mintha a harangszó hatására minden életre kelne. Ez persze azonnal elmúlik, hiszen butaság. A tárgyak a gyerekmesékben táncolnak és énekelnek, esetleg ijesztgetnek, hogy aztán lidércálmokat hozzanak a még ártatlan kisgyerekekre, és őket is belekeverjék a média által generált hamis tévképzetekbe.
A helység nagy, körös-körül hosszú polcok húzódnak a legkülönfélébb tárgyakkal megpakolva. Akad itt elszáradt vadvirág, molyette szalmakalap, emberi koponya, kitömött macska, elszakadt selyemszalag és rengetek színes üvegecske. A nagy, többliteres befőttesüvegektől kezdve egészen az apró lombikokig és pipettákig. Van, amiben színes ködök lejtenek különös táncot, mások egészen üresnek tűnnek. Pedig mind fel van címkézve, különös dolgok: Halott szerelme, Sárkányvirág kivonat hurutos köhögésre, Ködmacska befőtt, Patron árnyjátékhoz (tapétára nem ajánlott)..

- Segíthetek uram? –A boltos is előkeveredett. Alacsony, öreg emberke. Fehér szakálla, maghajlott háta szép korra utal, kék szemében pedig valami különös időtlenség csillog. Mintha mindent tudna, beléd látna, tudná mit akarsz és hová tartasz. Ez megint butaság, ilyen nincsen. Az elme mozgolódni kezd. Mert ködmacska talán van? Az ilyen gondolatokat kell jó mélyre eltemetni, mielőtt az ember elveszíti a reális gondolkozását.
- Csupán nézelődök, köszönöm. –A szemek összeszűkülnek egy pillanatra, mintha egészen eltűnne az a kedves öreg arc, de ilyen nem létezik, ugyebár? 
- Azon mégis mit köszön? Ide senki nem jön, csak nézelődni. Bajban van, fiatalember. –Egyre erősebb a késztetés, hogy egyszerűen kirohanjak innét, de valami itt tart. Igen, bajban vagyok. Melyik gyilkos nincs bajban?
- Van valami.. Amivel meg nem történté tudunk tenni dolgokat? Például, hogy eltörte az anyósa nemtudomhányezeréves kínai antik vázáját, és hacsak nem akarja a saját belsőségeit tárolni a maradványban, akkor meg nem történté kéne tennie..
- Vegyen neki virágot.
- A vázának? Annak már mindegy..
- Nem, az anyósának.
- Nincsen anyósom. 
- Akkor meg miről beszélünk, drága fiam? 
- A váza egy példa volt. Ha valaki bejönne ezzel a problémával, mit javasolna neki?
- Amit magának. Hogy vegyen virágot és kérjen szépen bocsánatot. De a biztonság kedvéért vigyen egy zacskót a beleinek. Jut eszembe van tökéletesen steril kukászsákom, eredetileg unikornis ürüléknek, de a maga belsőségeinek is megteszi. 
- Értse meg, kérem, nincsen, sem anyósom, sem vázám, a szerveim pedig a helyükön vannak és ott is maradnak.
- Akkor mit akar?
- Felejtést.
- Hmm. Minek az? Megöregszik, mint én és megkapja. 
- Most van rá szükségem.
- Mind ezt mondja. Kit ölt meg? Egyperces néma csendet neki, aztán az élet megy tovább. 
- Nem érti. Én nem akartam..
- Hirtelen felindulás? Milyen szomorú. Nem tudok segíteni. – Az eddig táplált remény is elillan. Miért is jöttem egyáltalán ide? Butaság, ezen nem lehet segíteni. A dolgok nem válnak nem megtörténté, attól, hogy felhajtasz mondjuk egy adag sárga löttyöt. 
- Köszönöm, a nagymértékű segítséget. Viszontlátásra.
- Hazugság-elleni szérum nem kell esetleg?
- Mire?
- Azt mondod, „viszont látásra” amikor soha többet nem akarsz visszajönni. Hol ebben a logika?
- Én csupán udvarias voltam önnel.
- Te csupán hazudtál nekem. –Igazából van abban igazság amit mond. Folyamatosan hazudunk egymásnak, hogy nekünk jobb legyen. De hát, a szó csupán szél. Nagyon kevés ember szava ér tényleg valamit, de ez így van, így volt és mindig is így lesz. Minek ragozni? 
- Ha egyszer szüksége lesz rá, jöjjön vissza. Viszont látásra! A kék szemek még utoljára pajkosan megcsillantak.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés