Tesztfejléc

2014. március 19.

Reasy Brown – Vörös

A szín, mely folyton csak követ, életünk minden egyes sikátorában. Bennünk van, ott folyik az ereinkben, felépít minket, éltet. Alkot, díszít, készít és kecsesít. Szemünk is rá fókuszál először – mindig egy lépéssel előttünk jár. Tudja, mit kell tennie, magabiztosan cselekszik, hisz ő a játékmester.
A játékmester, aki nem ismeri a szabályokat. Talán helytelenül lettek megfogalmazva – néha az én soraimmal is ez történik, legyen szó akár az írásról, akár pedig a sorsnak csúfolt magasztos színjátékról. Vagy talán csak a játékos értette félre az egészet? Ó, hisz milyen nevetséges, mégis, hogy versengett egyáltalán a vörös bábu ellen? Olyan önző... Mindig nyer.
Talán jobb lesz, ha a játékos elmegy egy kicsit pihenni. Tétlenül gondolkozik, mit tegyen: heveredjen le a bársonykanapéra, vagy mozduljon ki egy kis sétára?
Inkább útnak indul a sötét éjszakába és szív egy kis friss levegőt. Odakint hideg van, jobb lesz, ha felveszi vörös színben pompázó, szőrmével bélelt kabátját. Kellemes melegséggel tölti fel rideg testét.
Sétálgat, elüti az időt. Sokáig járkál a város peremén: megszomjazik. Erre azonban csak akkor eszmél rá, amikor egy bolt neonvörös színben villogó hirdetőtáblája irritálni kezdi szemét. Felháborító... Hogy engedhetnek meg maguknak ekkora, és ilyen zavaró figyelemfelkeltést?
Nem baj, még ha a hirdetésük zavaró is, biztos lesz bent valami ital. Megkísérel átsétálni az úton. Szörnyen villog az a felirat... Csaknem elvakítja.
Balról közeledik egy autó. Hogy lehet, hogy ezt nem vette észre? Mindegy is, még messze van, átér előtte. A tócsát – amibe az imént lépett bele – azonban nem veszi észre időben. Mégis milyen folyadék csúszhat így?
Nem mozdul, nem csinál semmit, csak kétségbeesetten fekszik a hideg és nedves aszfalton, felette pedig elzúg a motor, majd végjátékként a fék is csikorog egy éleset.

Nem megy be a boltba. Sétál tovább. Igaz maga sem tudja az indokot, de inkább eltűri a szomjúságot.
Nem is olyan sokkal később már a belvárosban jár. Mivel abszolút semmi kedve belekerülni az itteni sürgés-forgásba, ezért inkább kisebb mellékutakon kezd el poroszkálni. Meglát egy kocsmát. Végre... Felsóhajt, hisz talán itt már képes lesz oltani szomját – még ha alkohollal is, amihez nem szívesen nyúl. Kifinomult, elit kocsmának számít ez a hely a lepusztultsága ellenére. Gyorsan végigfutja a hanyagul elé vágott szamárfüles itallapot, és csalódottan tudatosul benne a tény, hogy csak alkoholos ital van. Véletlenszerűen rábök egy frappáns, egzotikus nevű valamire, már úgyis mindegy, csak azt reméli, hogy iható lesz. Alig néhány perc elteltével a hiányos öltözékű kiszolgálólány már orra elé is tolja a helyes kis pohárkában hullámzó vörös folyadékot, melynek színe leginkább a vörösborra emlékeztet, íze viszont ismeretlen, vad, de nem érzi túl erősnek, tehát nyugodt szívvel rendel még néhányat, majd távozik. A kocsmát elhagyva útját állja egy részeges társaság, mely néhány lézengő, idősebb korú tagból áll. Úgy gondolja, nyugodtan átsétálhat közöttük, azonban téved. Először a talajra kerül, majd pedig az árokba, majd még lejjebb.

Mégsem megy be a belvárosig, ahogy addig a környékig sem. A boltnál visszafordul, de változatosság kedvéért eggyel hátrébb megy – a külváros szélén, egy erdős részen. A természet majd biztos megnyugvást garantál neki. Nyugodt és csendes minden, a levegő makulátlanul tiszta, csupán néhány magába fordult néma ember halad el a vele ellenkező irányba.
Egyvalaki azonban egyhelyben álldogál, mint a cövek, teljesen mozdulatban, csak fejével nézelődik körbe-körbe. Cigit árul. Méghozzá füveset. Kinézete arra utal, hogy hajléktalan. Vajon ebből él meg? Minden bizonnyal ő maga is szívott – zavarodott tekintete, fals vigyora és vörös szeme legalábbis erre enged következtetni.
Emberünk azonban nem kér cigit, nem vásárol a hajléktalantól. Mégis miért kérne? Soha még csak kényszert sem érzett rá, hogy kipróbálja. Nem neki való ez. A férfi azonban nagyon erélyesen próbál üzletelni. Mutogatja a cigipapírokat, hangsúlyozza az árakat. Nagyon beleéli magát. Túlságosan is. Érdekes... Az a csillogó, éles kés, amit az imént húzott elő vajon szerepet játszik a cigitekerésben? Ezt nem lehet tudni – csak azt, hogy éles, nagyon fáj, és gyorsan kényszerít térdre, földre, majd még lejjebb.

Úgy dönt, hogy vesz tőle cigit. Egyrészt megesik a szíve a hajléktalanon, és úgy gondolja segíti egy kicsit a pénzével, másrészt pedig azért, mert már oly' mindegy. Miután megegyeznek az árban, a fura alak valamilyen mágikus eljárással spanglit varázsol belőle.
Rágyújt, most először: mereven bámulja az orra előtt vörösen parázsló szálat, és érzi, ahogyan az anyag az agyába szökik, ő maga pedig néhány centivel elemelkedik a talajtól.
Már mindketten boldogak a drogtól... Túlságosan is. Úgy érzik, jobb lesz leülniük valahova. Keresnek egy békés helyet az erdő egyik sötét szegletében, tervük azonban meghiúsul: félúton bedőlnek egy bozótosba, a parázsló cigi kihullik szájukból, és lángtengerré varázsolja a kis zugot, melyben oly' vígan feküdtek.

Nem megy sehova sem. Jobb lesz otthon, egyedül, a magányban. Meghagyja a boltokat, kocsikat, zsúfolt belvárosi utcákat, kocsmákat, az anyatermészetet és a jellegtelen földi örömöket másoknak.
Az otthon biztonságában semmi baja nem eshet. Tökéletesen jó lesz itt neki. Egyedül. A csendben. Egyes egyedül. Nem csinál semmit, csak pihen. Elterül a bársonyos kanapén, mely puhaságával magához láncolta őt.
Síri csend honol. Még a zümmögő legyek is elhalkultak. A fehér fal szürkévé válik. Nincsenek fények, színek, csak objektumok. Nincs semmi, csak végtelen magány és nyugalom. Magába fojtó embertelen nyugalom.
Nincs semmi. Nincs élet. Csak karokon hömpölygő vörösség. Ott folyik az élet. Máshol nem. Meg már a kanapén is.

Most már ismét vörös színesíti sorsát. Nem menekülhetett. Elüldözte mindenhonnan, így hát ő maga lett az.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés